Bagolyvár

A Bagolyvár klasszicista stílusban épült a 19. század elején, eredetileg a helyi kastély melléképületeihez tartozott. Esterházy János Károly építtette a család magántanítói részére, 1924-ben Franz Schubert lakhelyeként is szolgált.
Az Esterházy-kastélytól mindössze 125 méterre keletre található egy szépen kialakított klasszicista épület, amelyet 1822 óta bagolyvárként emlegetnek. A helyi udvarház és a környező gazdaságok akkori tulajdonosának, gróf Ján Karol Esterházy de Galanth (1777 – 1834) utasítására hozták létre. Annak szükségességét, hogy a helyi gróf birtokolja az ilyen típusú épületet, az a feltétel tette, hogy másodszor várták újra Bécsből két gróf lányának tanárát, Franz Schubert személyében. A két lány már nem kántálta a gyerekeket, mint 1818-ban, amikor Schubert itt, az udvarházban tanított első zeliezovcei tartózkodása alatt, mert két gyönyörű lány már kinőtt a gyermekekből. Abban az időben nem volt összeegyeztethető a szigorú etikával, ha egy fiatal bécsi tanár tanítványaként egy közös épületben élt, ezért 1822-ben megépítették ezt a kastélytól elkülönített kastélyt a tanárok és más anyanyelvű vendégek számára . F. Schubert 1824-es négy hónapos tartózkodása a Vas bagoly-kastély felső szobájában elválaszthatatlanul időtlen zenei légkört és szokatlanságot adott ennek az épületnek.
Az épület földszintjén, az akkori konyha területén az 1842 – 1943 években volt egy bécsi szakács és világhírű cukrász Franz Sacher is, aki ezekben az években az özvegy meghívására Esterházy Ján Karol, 1854), konyhai szakácsként is dolgozott egy közeli helyi kúriában. A bagoly kastélya a bagoly bölcsesség jeleként még mindig látható ábrázolása után kapta a nevét, a kastély elején. Jelenleg a bagolyvárat múzeumként használják, ahol a látogató a neolitikum, a Római Birodalom idejének, II. Világháború és a közeli múlt. Az emeleten található Franz Schubert emlékterme személyes holmijaival és magánlevelezésével.